Milieu bewuster leven en letten op duurzaamheid zijn toch voor veel Nederlandse huishoudens en bedrijven kernpijlers geworden. Hierbinnen is de circulaire economie een belangrijke doelstelling geworden. Dit houdt in dat grondstoffen, onderdelen en producten hun waarde zo min mogelijk verliezen. Kortom, producten en grondstoffen worden niet langer vernietigd, maar krijgen vaak een tweede leven toebedeeld waardoor er op den duur geen afval meer geproduceerd zal worden. Ook binnen bouwbedrijven wordt hieraan meegewerkt. De gevelsector is hierbij koploper op het gebied van circulariteit. Hoe de gevelbranche omgaat met circulariteit en welke gevelsystemen hierbij om de hoek komen kijken, zal dit artikel uitleggen.
Inhoudsopgave
Metaal is van belang
De VMRG is de brancheorganisatie van de gevelbouw en heeft het initiatief genomen om samen te gaan werken met andere gevelbranches, zoals VKG (kunststof), VHS (hang- en sluitwerk) en NBvT (hout). Hierbij wordt er gelet op het realiseren van een circulaire geveleconomie, waarin grondstoffen en gevelproducten hergebruikt worden en waardevernietiging wordt tegen gegaan. Metaal is bijvoorbeeld een duurzaam materiaal. Het heeft een lange levensduur, kan gerecycled worden en is uitstekend opnieuw te gebruiken. Veel bouwmetalen worden al gerecycled in Nederland.
Kan dit juridisch ook wel?
Voordat het initiatief genomen werd, heeft de brancheorganisatie uitgebreid onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van een circulaire geveleconomie. Een erfpachtconstructie zorgt ervoor dat de gevel eigendom blijft van de gevelbouwer na oplevering. Deze constructie maakt bijvoorbeeld het leasen van gevels mogelijk. Tevens kan de gevelbouwer ervoor zorgen dat er een optimaal hergebruik mogelijk is van zijn gevels, omdat hij de eigenaar is van deze gevels.
Hoe bereik je circulair bouwen met betrekking tot gevels?
Het is belangrijk om in een circulaire economie je pijlen te richten op circulair bouwen, maar dit moet niet ten koste gaan van de uitstraling van je gevel. Circulair bouwen en esthetiek kunnen echter hand in hand gaan. Er zijn genoeg voorbeelden van circulaire gevels, die een prachtige aanblik hebben. Hieronder zullen vier circulaire gevels behandeld worden, die allemaal een ding gemeen hebben: ze zijn allemaal te recyclen en krijgen hierna een tweede leven.
Het is net LEGO
Een van de mogelijkheden om circulair te bouwen is door middel van het ClickBrick systeem. Dit is een grootformaat gevelsteen, die je in elkaar klikt door middel van clips van roestvrij staal. Je stapelt als het ware je gevel in elkaar; er komt geen lijm of voeg aan te pas. Deze gevel is ideaal weer te demonteren, waarna je de losse onderdelen weer kunt hergebruiken. ClickBrick is natuurlijk, want het wordt vervaardigd uit klei waardoor je een puur aanzicht creëert. Je kunt echter ook de klei in een eigen gekozen kleur laten vervaardigen.
Robuuste klei
Een ander circulair bouwsysteem is de Pantheon Nordic stijl. Het is een keramisch gevelsysteem bestaande uit robuuste blokken klei. De zachte kleur van de klei zorgt voor finesse met een beetje een houtachtige uitstraling. De sidings worden volgens een potdekselprincipe gemonteerd op een aluminium of houten frame. Zowel de sidings als het frame zijn kortom ook weer te demonteren en recyclen. Met de Pantheon Nordic kun je prima in lijnen werken en het is uitstekend te combineren met andere materialen.
Kies voor licht, kies voor A-Brick
Een van de nieuwste circulaire gevelsystemen is de A-Brick. Dit is een licht gevelsysteem bestaande uit steenstrips die je vast zet in metalen cassettes. Hier komt dus eveneens geen mortel of lijm om de hoek kijken. Door de lichtheid is de A-Brick ideaal voor hoogbouw of renovatie. Verdere voordelen van dit gevelsysteem zijn de mogelijkheid tot maatwerk en de mogelijkheid tot prefab plaatsing.
Duurzame bekleding Argeton
Een van de duurzaamste gevelbekledingen is Argeton. De uitstraling van Argeton kun je zelf kiezen van tijdloos tot modern en de gevelbekleding heeft zichzelf bewezen als gevelbekleding van top kwaliteit. Bij Argeton worden keramische tegels in een aluminium frame opgehangen. Opvallend is dat je de stenen horizontaal en verticaal kunt monteren, waardoor je veel keuzevrijheid hebt. De kleuren, formaat en structuur kun je zelf kiezen. Je kunt bij deze bekleding zelfs voor ronde gevels gaan.
Het begin van een circulaire geveleconomie
Deze plannen zijn nog ver van de realiteit. Om een kringloop van gevelmaterialen te bewerkstelligen, moet de gevelindustrie in samenwerking met bedrijven een speciale organisatie oprichten, die zich inzet voor het recyclen van gevelmaterialen. In medio 2020 is uit onderzoek gebleken dat er al wat CO²-reductie binnen de gevelbranche heeft plaatsgevonden en dat de gevelindustrie al goed bezig is met circulariteit. De volgende stap is goede afspraken te maken met de overheid, waarin een collectief retoursysteem van gevels van belang is.